Månen nära första kvarteret - detaljer 
Saturday, December 17, 2011, 15:40


BILDEN: Det här är en kraftigt beskuren del av en av en av Månexponeringarna från den 5 december genom min Celestron 9.25 i primärfokus f/10 och vid full upplösning. Den var nära första kvarteret. Det är fascinerande att studera detaljer. Den stora kratern är naturligtvis Copernicus. Ingen bildbehandling för att förstärka detaljerna har gjorts. Klicka på bilden två gånger för att se den i full upplösning.
( 546 visningar )

Nu har min LX200 Classic årsmodell 97 gått normalt i en timme... Sen var det stopp 
Tuesday, December 13, 2011, 13:22


BILDEN: Nu har min Meade LX200 Classic årsmodell 97 gått normalt i en timme... I den utdragna men pågående felsökningen efter vad som stör Dec-driven bytte jag ikväll tillbaka till den Dec-motor som en gång kom som utbytesmoter i ett servicekit från Meade. Tidigare var felsymptomen från den öve4rhettning av någon komponent på det lilla kretskortet, det tog mellan fem och tio minuter, men ikväll går det bättre. Nu har instrumentet stått på i en dryg timme och allt är fortfarande helt ok. Jag tar inte ut glädjen i förskott, vis av erfarenhet, dock.BILDEN: Felsymptomet på den Dec-motor jag plockade ut ikväll är att den går perfekt på köksbordet i en och en halv timme då moderkort och motorer körs separat men klagar genom hackig gång då den sitter på plats i instrumentet. Skillnaden för den motor som nu satts in är att det stora moderkortet var ute för några månader sedan och jag lade på ett par isolerande brickor på ett par ställen på undersidan. I alla fall en ska ha en sådan men den har ramlat bort. Sådant händer ju.BILDEN: Det finns bara två alternativ: Antingen få igång min gamla trotjänare eller deforka OTA:n och sätta den på en tysk ekvatoriell montering. Nu lutar det istället åt att OTA:n sitter kvar ett slag till.
---

Tyvärr, tyvärr. Nu är det stopp. Dec rör sig inte längre, R.A går fortfarande perfekt. Det är alltså värmepåverkan än en gång. det tog i alla fall över en timme. Måste vara en svaghet hos elkomponenten, jag har för mig att den är svår att byta ut och ersätta. Så sökandet efter felkällan på den andra Dec-motorn kommer att fortsätta, för den stannar inte så här även om gången är så hackig att det inte går att styra instrumentet.
( 571 visningar )

Inspirerad 
Monday, December 12, 2011, 08:02
Claes Martinsson
Blev inspirerad av Jörgens föredrag i Söndags så i kväll när det faktiskt var klart ute testade jag att ta lite bilder.Bilden: Kraterna Petavius.
Kul att man ser lite skuggor och den förhöjning som uppstår i mitten av kratern vid stora nerslag.
Bilden togs genom att koppla på min Canon 7D på mitt 10" Dobson (utan drivning) och ta en filmsekvens i 1280x720 med 60fps och processa denna i Registax 5 enligt Jörgens tips.
Inte helt nöjd då den fortfarande är mycket oskarp, men Registax är mycket kompetent så jag ska nog testa igen med ett nerkylt teleskop och lite längre filmsekvenser i 1920x1080.
( 556 visningar )

Astrofoto del 2 - om Webcam 
Sunday, December 11, 2011, 09:16


BILDEN: Det såg inte så bra ut stundtals under söndagseftermiddagen lagom till GAF:s andra del för nybörjare om astrofoto.BILDEN: Sent på eftermiddagen kom en klarare period under skymningen, och en timme efter att deltagarna rest hem var vädret såpass bra och Jupiter hade stigit tillräckligt för att den var möjlig att astrofota igen. Då och då drev höga, disiga slöjor förbi. Det är sådana här nätter med stabil seeing som de flesta detaljerna brukar komma fram.BILDEN: Återigen hade vi kontakt med Claes Martinsson i Seoul. Denna gång pratade Jörgen Danielsson, Nybro om fördelarna med webcam astrofoto, det är billigt och snabbjobbat, under "skräptid", det vill säga månljusa nätter. Ett par medlemmar provade på att bildbehandla videosnuttar av Jupiter tagna den 25 november.

Foto den 25 november:Jörgen Danielsson, bildbehandling Per SmideFoto den 25 november av Jörgen Danielsson, bildbehandling Kiellar Kiellarson.

----
Deltagarna hade gjort sin hemläxa, och astrofotat med sina systemkameror. Resultatet blev intressant. vi återkommer till de bilderna.
----

I övrigt ska tilläggas att GAF Medlemssida börjar att bli rätt välmatad nu med filmat material från föredragen nder Sagittarius-mötena 2010 och 2011, utlåningsläget för teleskopen, Astrofoto del 1, med mera. Ytterligare material kommer att läggas till. Du hittar den i spalten till vänster.BILDEN: Vad är den gröna pricken för något? Det var samtalsämnet bland de nybakade astrofotograferna som i fredags kväll fångade månen med sina digitala systemkameror. Här Kiellar Kiellarsons bidrag i större format.BILDEN: Och här med smalare synfält. Vi kollade hur saker och ting hade sett ut med hjälp av Stellarum, och det stor faktiskt en +4.5 magnituders stjärna precis intill Månen. När jag ser bilderna så här ser det dock främst ut som reflektion från linsens antireflexskikt. Månen är överexponerad och i linspaketer uppstår fenomenet.BILDEN: Torsten Hägerström fångade också Månen samma kväll, och här tycker jag att det tydligt syns att den gröna fläcken är en reflextion. Att olika kameror visar samma typ av störning borde bero på att de använder ungefär samma antireflexsmaterial på optiken.( 719 visningar )

Eriks LX200 Classic är ute på sin post igen 
Thursday, December 8, 2011, 15:01


BILDEN: Eriks till GAF donerade LX200 Classic på 12 tum är ute på sin post på balkongen igen. Allt fungerar utom handkontrollens nedre del av manöverpanelen sedan en kondensator brann i fjol och brände igenom membranet. Så instrumentet körs seriellt on line mot PC med begränsade funktioner.BILDEN: Jag hann faktiskt med en korrekt inställning mot meridianen också, vi tackar Jupiter för hjälpen, så nästa nattpass efter den pågående vinterstormen och regnet ska vi testa hur följningen ser ut. Visuellt i primärfokus så Jupiter mycket bra ut, inget behov av kollimering finns.BILDEN: Dec-kabeln är ett tillbehör från Scope Stuff i USA, längden förhindrar att kabeln fastnar. stativet är mitt, det är förkortat med hjälp av ett krympningskit också via nämnda företag.
( 598 visningar )

Månen på nära håll del 2 
Monday, December 5, 2011, 16:07


BILDEN: Det var en fin Måne ikväll med, klart väder, knappt någon disslöja alls, hög altitud fast det var blåsigt och Jupiter stod ett stycke därifrån. Jag gjorde som förra gången, ingen elektricitet, bara snabbt och smidigt på med kameran, och så röra monteringen i R.A led, stanna och låta Månen glida in. Det visade sig att 1/40-dels sekund gav bäst resultat. Fokuseringen var svårare i natt. Stjärnorna blinkade. Seeingen var inte 100 procent.BILDEN: Här är ett utsnitt i högsta upplösning. Bilden ovan är kraftigt nerskalad som vanligt.
( 540 visningar )


<< <Tillbaks | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Nästa> >>