Klubbens refraktor på lånad modernare montering 
Wednesday, December 21, 2011, 07:53


BILDEN: Det här är GAF:s gamla 5-tum f/8.3 Orion Skyview PRO refraktor på ordförandens Celestron Advanced GT5-stativ, och båda är ungefär åtta år gamla. Vi har fått nya medlemmar och jag frestar en av dem att prova den här kombinationen, fast det är ju knappast att bara slå på strömmen och trycka på objektnummer och goto i NexStar.BILDEN: Hur en tysk ekvatoriell montering av modernare slag fungerar tänkte jag skulle bli ett av ämnena vid årsmötet framåt vårvintern. Varför kör jag då inte monteringen själv särskilt ofta? Det har inte att göra med handhavandet eller dess pricksäkerhet i go-to, som är förvånadsvärt bra. Nej, det har att göra med ljudet från dess motorer. Varje rörelse i normal eller hög fart hörs över hela kvarteret, tyvärr. Dagens något vässade modell har ett system i handkontrollen som tillåter användaren att dra ner hastigheten vid slew till valfri lägre hastighet och därmed dämpa bullret, som är hjärtskärande. Fast som pedagogiskt instrument fungerar detta utmärkt.BILDEN: En tidstypisk knepighet. Tuben är felbalanserad, eftersom linspaketet väger för mycket. Motvikten utgörs av två vikter för träning av handstyrka och fästs med karborreband.

Jag har aldrig observerat genom en refraktor med bättre optik än det här. Av det akromatiska felet syns i det närmaste ingenting, bilden är ren och fin, och Venus i fas för några år sedan var knivskarp och mycket vacker. Likaså strukturer i Jupiters molnband men här dämpar förskjutningen av rött och blått ljus skärpan en aning, precis som förväntat. Under Venuspassagen i början av 2000-talet följde instrumentet skeendet hela dagen bakom solskyddsfilm och på dess gamla Sky View PRO montering. Solen var fortfarande i okulerat flera timmar senare. Polinställningen hade jag gjort natten innan.BILDEN: Elkontakten har alltid varit ett problem, den verkar ha haft ett spräckt fäste redan från början, on off-knappen sjunker därför in, och numera sitter den i hela tiden och jag tejpar fast sladden. tillbehöret polsökare finns monterat, den sitter inte 100-procent stadigt men fyller sin funktion till en första inställning för handkontrollens inbyggda automatiska stöd för polinställning fungerar ypperligt. Bäst resultatet kommer då align-stjärnorna väljs med stort avstånd på båda sidor av meridianen.
( 511 visningar )

Test med Jupiter 
Sunday, December 18, 2011, 07:52
Claes Martinsson


Fick lite mersmak av Registax och testade igen med att ta en sekvens på Jupiter. Röda fläcken kan man ana uppe till höger, men jag har ett flyg tidigt i morron så jag orkade inte vänta till passagen. Runt 800 bilder filmat i Full HD 1920x1080 (1/80 sekund och ISO 400) med en Canon 7D och processat i Registax 5. Teleskopet var ett Dobson 10" F4.5 utan drivning och kameran kopplades direkt på ett 8mm Hyperion zoom okular.
Hyffsat skarp och nästa steg är att också testa med en 2x teleconverter och se hur det blir. Måste dock ut ur Seoul då seeingen är rätt dålig inne i stan.
( 547 visningar )

Månen nära första kvarteret - detaljer 
Saturday, December 17, 2011, 15:40


BILDEN: Det här är en kraftigt beskuren del av en av en av Månexponeringarna från den 5 december genom min Celestron 9.25 i primärfokus f/10 och vid full upplösning. Den var nära första kvarteret. Det är fascinerande att studera detaljer. Den stora kratern är naturligtvis Copernicus. Ingen bildbehandling för att förstärka detaljerna har gjorts. Klicka på bilden två gånger för att se den i full upplösning.
( 546 visningar )

Nu har min LX200 Classic årsmodell 97 gått normalt i en timme... Sen var det stopp 
Tuesday, December 13, 2011, 13:22


BILDEN: Nu har min Meade LX200 Classic årsmodell 97 gått normalt i en timme... I den utdragna men pågående felsökningen efter vad som stör Dec-driven bytte jag ikväll tillbaka till den Dec-motor som en gång kom som utbytesmoter i ett servicekit från Meade. Tidigare var felsymptomen från den öve4rhettning av någon komponent på det lilla kretskortet, det tog mellan fem och tio minuter, men ikväll går det bättre. Nu har instrumentet stått på i en dryg timme och allt är fortfarande helt ok. Jag tar inte ut glädjen i förskott, vis av erfarenhet, dock.BILDEN: Felsymptomet på den Dec-motor jag plockade ut ikväll är att den går perfekt på köksbordet i en och en halv timme då moderkort och motorer körs separat men klagar genom hackig gång då den sitter på plats i instrumentet. Skillnaden för den motor som nu satts in är att det stora moderkortet var ute för några månader sedan och jag lade på ett par isolerande brickor på ett par ställen på undersidan. I alla fall en ska ha en sådan men den har ramlat bort. Sådant händer ju.BILDEN: Det finns bara två alternativ: Antingen få igång min gamla trotjänare eller deforka OTA:n och sätta den på en tysk ekvatoriell montering. Nu lutar det istället åt att OTA:n sitter kvar ett slag till.
---

Tyvärr, tyvärr. Nu är det stopp. Dec rör sig inte längre, R.A går fortfarande perfekt. Det är alltså värmepåverkan än en gång. det tog i alla fall över en timme. Måste vara en svaghet hos elkomponenten, jag har för mig att den är svår att byta ut och ersätta. Så sökandet efter felkällan på den andra Dec-motorn kommer att fortsätta, för den stannar inte så här även om gången är så hackig att det inte går att styra instrumentet.
( 571 visningar )

Inspirerad 
Monday, December 12, 2011, 08:02
Claes Martinsson
Blev inspirerad av Jörgens föredrag i Söndags så i kväll när det faktiskt var klart ute testade jag att ta lite bilder.Bilden: Kraterna Petavius.
Kul att man ser lite skuggor och den förhöjning som uppstår i mitten av kratern vid stora nerslag.
Bilden togs genom att koppla på min Canon 7D på mitt 10" Dobson (utan drivning) och ta en filmsekvens i 1280x720 med 60fps och processa denna i Registax 5 enligt Jörgens tips.
Inte helt nöjd då den fortfarande är mycket oskarp, men Registax är mycket kompetent så jag ska nog testa igen med ett nerkylt teleskop och lite längre filmsekvenser i 1920x1080.
( 556 visningar )

Astrofoto del 2 - om Webcam 
Sunday, December 11, 2011, 09:16


BILDEN: Det såg inte så bra ut stundtals under söndagseftermiddagen lagom till GAF:s andra del för nybörjare om astrofoto.BILDEN: Sent på eftermiddagen kom en klarare period under skymningen, och en timme efter att deltagarna rest hem var vädret såpass bra och Jupiter hade stigit tillräckligt för att den var möjlig att astrofota igen. Då och då drev höga, disiga slöjor förbi. Det är sådana här nätter med stabil seeing som de flesta detaljerna brukar komma fram.BILDEN: Återigen hade vi kontakt med Claes Martinsson i Seoul. Denna gång pratade Jörgen Danielsson, Nybro om fördelarna med webcam astrofoto, det är billigt och snabbjobbat, under "skräptid", det vill säga månljusa nätter. Ett par medlemmar provade på att bildbehandla videosnuttar av Jupiter tagna den 25 november.

Foto den 25 november:Jörgen Danielsson, bildbehandling Per SmideFoto den 25 november av Jörgen Danielsson, bildbehandling Kiellar Kiellarson.

----
Deltagarna hade gjort sin hemläxa, och astrofotat med sina systemkameror. Resultatet blev intressant. vi återkommer till de bilderna.
----

I övrigt ska tilläggas att GAF Medlemssida börjar att bli rätt välmatad nu med filmat material från föredragen nder Sagittarius-mötena 2010 och 2011, utlåningsläget för teleskopen, Astrofoto del 1, med mera. Ytterligare material kommer att läggas till. Du hittar den i spalten till vänster.BILDEN: Vad är den gröna pricken för något? Det var samtalsämnet bland de nybakade astrofotograferna som i fredags kväll fångade månen med sina digitala systemkameror. Här Kiellar Kiellarsons bidrag i större format.BILDEN: Och här med smalare synfält. Vi kollade hur saker och ting hade sett ut med hjälp av Stellarum, och det stor faktiskt en +4.5 magnituders stjärna precis intill Månen. När jag ser bilderna så här ser det dock främst ut som reflektion från linsens antireflexskikt. Månen är överexponerad och i linspaketer uppstår fenomenet.BILDEN: Torsten Hägerström fångade också Månen samma kväll, och här tycker jag att det tydligt syns att den gröna fläcken är en reflextion. Att olika kameror visar samma typ av störning borde bero på att de använder ungefär samma antireflexsmaterial på optiken.( 719 visningar )


<< <Tillbaks | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Nästa> >>