Information om GAF

Grönhögens Astronomiska Förening är en ideell förening med 25 medlemmar. De är alla utspridda över södra Sverige och enstaka finns även utomlands. Astronomi är ett fascinerande vetenskapligt område, men en utmaning som hobby. Det är inte så enkelt som det kanske kan verka att skaffa rätt utrustning för dina behov, observera och astrofotografera. Därför är ett medlemsskap i en lokal amatörastronomisk förening en bra bas att börja med, antingen du är nybörjare eller redan provat på. Tänk dock på att det är du själv som ska göra jobbet, för det mesta finns det ingen som står bredvid och hjälper dig. Så du behöver läsa på, ja faktiskt också läsa manualen till det där instrumentet som du skaffat, men också höra efter andras erfarenheter i klubben.
GAF:s medlemmar är gruppanslutna till SAAF Svensk AmatörAstronomisk Förening, och får kvartalstidskriften Telescopium

Vi satsar både på nybörjare och avancerade, ger goda råd om utrustning och snabba astronomiska nyheter per e-post, samt lånar ut instrument för prov. Observerar gör du oftast själv.

UTLÅNING AV INSTRUMENT: En GAF-medlem får låna ett nyinskaffat instrument några månader. Ställ dig i kö. Följande finns att välja på för tillfället:

 

* Meade ETX AT70, kraftfull datorstyrning av liten akromatisk refraktor, 400 mm brännvidd, ljusstyrka 5, lämplig för observationer av stjärnhopar, galaxer och kometer och månen men inte planeter eftersom dess korta brännvidd gör det svårt med högre förstoringar. Men visst syns att Saturnus har ringar och att Jupiter är en “skiva”, möjligen också dess band.

  • 6 tum f/5Newtonteleskop med Skywatcher HEQ5.montering, båda ägs av GAF, och kan lånas. Utrustningen är för närvarande utlånad. (22.2.2018).

* Meade LX200 12-tum, donerad av bortgångne klubbmedlemmen Erik Johanssons släktingar, är nu renoverad och idrift. Den är utlånad till ett par av våra medlemmar. Det här är ett inbstrument för digb som har varit med ett slag och har plats, gärna en sommarstuga eller villa.
I framtiden är det mycket möjligt att det återkommer till EJ:s observatorium. Ett så här stort instrument är inget du hanterar själv.
Med i “paketet” följer motvikt, dagghuv och dagg- och solskyddande större plastpåse.

* I pension: Orion Skyview Pro, 5 tum f/8 akromatisk refaraktor, vårt äldsta instrument, är nu i pension och gör tjänst som första instrument i det mindre observatorim GAF fått donerat. Det är otympligt att transportera och behöver en ny fokuserare. Originalet är sladdrigt. Fast optiken är utsökt fin.

===========

GAF förfogar för närvarande inte över något observatorim lämpat för allmänhetens visning men vi samarbetar med Station Linné, söder om Ölands skogsby och genomför några visningskvällar under våren och sommaren som är gratis för allmänheten. Platsen är parkeringsplatsen.

En annonserad visningskväll genomförs alltid även om vädret blir dåligt i sista stund. Då studerar vi på datorn och ett stort material med webkamera-filmat material fotat teleskopet av månen och planeterna med mera.

 

Leave a Reply