Fjärrobservation

Med nätverket för fjärrobservationer iTelescope.net är det klart när du vill observera i alla fall någonstans på jordklotet. Kostnaden per minut/timme exponeringstid (öppen slutare) varierar från dyrast då det är månadens mörka period till billigast då Månljuset stör, men cirka 500 svenska kronor får du räkna med.
Bengt-Erik Söderström, NAK, Norrköpings Astronomiska Klubb föredrog om iTelescope.net lördag den 17:e augusti under stjärnträffen Sagittarius 2013
Bengt-Erik Söderström, NAK, Norrköpings Astronomiska Klubb föredrog om iTelescope.net lördag den 17:e augusti under stjärnträffen Sagittarius 2013, och ju längre han höll på dessto mer imponerande blev det. För detta var träffens första live observation på distans och teleskopet stod på Australiens ostkust. Utrustningen är den modernaste tänkbara.
Hur är då vädret? Det går att kolla visuell med hjälp av en All Sky kamera. Det är klart men Månens ljus stör en del fast ikväll hoppar vi över det problemet.
ITelescope.net tipsar om kvällens favoritobjekt och Bengt-Erik Söderström har redan tänkt ut ett: Rosettnebulosan, som ingår i listan och som han saknar i sin samling med Deep sky-bilder.
Automatiken går igång i observatoriet i Australien och först startas instrumentets guideteleskop.
Exponeringen väljs till 300 sekunder genom ett luminancefilter vid binning 1×1 och scriptet jobbar på.
Exponeringen är strax igång. Guidern gör sitt jobb.
En del av publiken i Folkets Hus i Södra Möckleby på södra Öland.
CCD-kameran exponerar.
Exponeringen närmar sig slutet.
Vi har ett resultat från Australien. Rosett-nebulosan! Den skickas även nerpackad i komprimerat format.

Vi har ett resultat från Australien. Rosett-nebulosan! Den skickas även nerpackad i komprimerat format.

Premiär är ett slitet ord men denna live observation från Australien med hjälp av ett fjärrstyrt instrument och kamera var verkligen en premiär för ett Sagittarius-möte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply