Sagittarius 2010

Bilderna: Ulf Petersson, KAF, Karlskrona: Så är man hemma igen efter Sagittariusträffen, som blev en mycket trevlig tillställning. Bland annat så överraskade vädret med klar himmel för Perseidernas maximum den 12:e augusti när det skulle varit regn och mulet enligt prognoserna.

Jag fotograferade cirka 200 bilder med fisheye upp mot Vintergatan. Dessa bilder har jag nu lagt samman till en Quicktimefilm, som ligger på medlemssidan. (KAF:s hemsida). Obs filmen är på 108 mb, så ladda hem den med en gång innan du börjar titta på den många gånger.

Jag har även bifogat den bästa stillbilden och förstoringar av den. Tyvärr räckte inte ens 1600 ISO vilket jag valt denna gång. Det är nog minst 3200 ISO som gäller när man ska fånga meteorer. Bilderna är gryniga då jag inte bildbehandlat utan bara “blåst på” för att öka kontrast mm.

FOTOGSALLERI AV ULF PETERSSON

Mera Dobson

En Dobson kan aldrig ha för stor öppning

Bygglov krävs

ED-refraktor

EQ-5montering

Bio i tältet som är GAF:s nyinköpta Kendrick Stargate observationstält.

Celestron

Sagittarius 2010 gästades av norrmän, Pia och Reijo Raita, från Sarpsborg utanför Oslo i Østfold astronomiforening, och instrumentet är en Celestron CPC 8-tummare.

Uffe Peterssons rigg

VÄXLANDE VÄDER

Det var 25 gäster vid middagen i Kvarnen i Grönhögen som avslutade Sagittarius 2010 stjärnträffen i helgen. Tjuvstartskvällen i onsdags blev helmulen, men torsdag-fredag perseidkvällen blev det hyffsat bra efter midnatt och ett par timmar och det rapporteras om många Perseider. 90 på fyra timmar räknade Ulf Petersson, KAF, Karlskrona. Fredags-lördagsnatten blev mycket fin, men blöt. Luftfuktigheten var stor. Det var trångt på plattan. Efter en lång eftermiddag med föredrag i Folkets Hus i Södra Möckleby, middag och städning av lokalen var himlen halvklar på lördagskvällen, men få om ens någon brydde sig trötta och nöjda. Ett åskväder dundrade och skickade enorma blixtar över södra Ölands landskap samtidigt med flera skurar.

Lördag förmiddag var det en välbesökt observatorievisning hos Chris Allen i Färjestaden, och GAF hade styrelsemöte. Nästa års Sagittariusträff hålls också i Folkets Hus i Södra Möckleby, men något senare på grund av månens gång nämligen den 25-28.8 med tjuvstart 24.8.

BILDEN: Kalkplattan på tisdagskvällen, alltså en tjuvstart på tjuvstartskvällen, som hade två observatörer, Claes Martinsson och Jörgen Danielsson, och förhållandena var långa perioder mycket bättre än glimten av himlen här antyder, stjärnhimlen fin och några starka Perseider observerades. Slutligen tog dock molnen över.

Bilden: Cocoon-nebulosan, 4 tum f/7 ED-refraktor

Bilden: Del av Slöjnebulosan i Cygnus, 4 tum f/7 ED-refraktor

BILDEN: Uppställt och klart på Kalkplattan på södra Öland. Ett tips dock till deltagare i år, avstå från alla planer på att sticka iväg och slå upp läger på mellersta Stora Alvaret. Myggorna anfaller direkt. Vi provade först att ställa upp nära Möckelsmossen, och närmare Reso, men myggorna kom i svärmar som vi inte varit med om förut. Det finns gott om vattenpölar där larverna nu kläckts. Kalkplattan har bra förhållanden, det var som en normal svensk sommarkväll, men lite myggmedel skadar ju ändå inte som reserv.

SAG 2010 PROGRAM:

Stjärnträffen Sagittarius 2010 arrangeras den 12 till 15 augusti på södra Öland. Välkomna. Vi hyr lokal i Folkets Hus i Södra Möckleby för instrumentutställning, prylmarknad och föredrag och observationer görs sam vanligt ute på södra alvaret.

SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening som är GAF:s moderförening, svarar för hyran, och GAF, för funktionärer och det praktiska med arrangemanget. Som vanligt blir det en tjuvstartskväll den 11:e augusti på den vanliga platsen. GAF och SAAF-medlemmar deltar gratis medan gäster betalar 100 kronor. Som vanligt svarar deltagarna själva för att ordna logi.

* Sag 2010 börjar klockan 20 onsdag den 11.8 på Kalkplattan på södra
Öland. (Ingen tillgång till lokal). Vi kallar det för tjuvstartskväll.

* To 12.8: Samling klockan 15.00 i Folkets Hus i Södra Möckleby. Utställning, mingel o prylmarknad. Kommersiell teleskop- och tillbehörssäljare är Astro Sweden.Kvällen: Meteorobservationer, Perseiderna har sin kulmen framåt småtimmarna.

* Fre 13.8: Samling klockan 15.00 i Folkets hus i Södra Möckleby. Utställning, mingel o prylmarknad.

– Kl 16 – Första tiden med en kraftfull ny CCD-kamera, Jörgen Danielsson, GAF, Nybro, Ulf Petrersson, KAF, Karlskrona, HELT KORT om SBIG:s ST-8300M, som har 8,3MP, samt visning av programmet CCDSoft5, Sky 6 Pro, och av bildbehandling.

– Nils Olof Carlin, kollimering av GAF:s 10 tum Lightbridge Newtonreflektor med hjälp av en autokollimator (kräver ljus mittpunkt i huvudspegeln).

* Lö 14.8, start klockan 09.00, Färjestaden.
OBSERVATORIEVISNING med fika hos Chris.

Kl 11.00 GAF, styrelsemöte, tidigare utlyst till Folkets Hus i Södra Möckleby men av praktiska skäl är det enklare att hålla det hos Chris i Färjestaden. Det blir ett kort möte, sedan måste funktionärerna finnas nere i Södra Möckleby snarast för att ta emot gäster inför lördagseftermiddagens föredrag.

PROGRAM FÖR FÖREDRAG I SÖDRA MÖCKLEBY:
Deltagarna välkomnas att själva bidraga. SAAF:s datorprojektor finns på plats.

Lördag 14.8: Samling klockan 13.00 för en eftermiddag med föredrag. OBS. Det är många föredragshållare och begränsat med tid, så försök att hålla er korta!

– Inbjuden föredragshållare: Klaus Weissbauer, Högsby, om “Astronomi i Chile med ett ovanligt teleskop”, och det handlar om en hexapodmonterad reflektor och dess observatorium, som han arbetat med att bygga. Klaus Weissbauer är numera pensionär men har varit tekniker vid Bochums Observatorium i Tyskland, och ses till höger på bilden tillsammans med Wolfgang Gerdesman.

Bilden: Klaus Weissbauer berättar om ett mycket intressant om annorlunda, tyskt professionellt observatorieprojekt, som nu är klart med ett observatorium i Chiles berg nära Paranal på 3000 meters höjd. Det har ett 1.5 meters fjärrstyrt teleskop utrustad med en avancerad spektrograf. Teleskopupphängningen är inte nyuppfunnen men idag ovanlig men möjlig tack vare dagens goda tillgång på datorkraft, och kallas hexapod. En stor fördel är att observatoriebyggnaden inte behöver vara särskilt stor och teleskopets massa är låg och fältrotation undviks.

– Chris Allen, GAF, Färjestaden. Perseiderna 2010, som hade sitt maximum den 12-13.8, och om meteorobservationer samt om Epsilon Auriga
———————–
– Claes Martinsson – Kalmar/Seoul – Preliminära resultat från tjuvstarten på tjuvstartskvällen i tisdags natt från Kalkplattan med mera.

– Nils Olof Carlin, kollimering av GAF:s 10 tum Lightbridge Newtonreflektor med hjälp av en autokollimator som kräver ljus mittpunkt i huvudspegeln.

————————
– Första tiden med en kraftfull ny CCD-kamera, Jörgen Danielsson, GAF, Nybro, Ulf Petrersson, KAF, Karlskrona, HELT KORT om SBIGs ST-8300M, som har 8,3MP, samt visning av programmet CCDSoft5, Sky 6 Pro, och av bildbehandling.

————————
– Anders Wettergren, NAK, föredrar i ord och bild om sin astronomiska resa till Namibia, Afrika.

————————-
– Sven Bernesson, om en Solförmörkelseresa i Patagonien i södra Argentina och besöket på ESO på Cerro Paranal. Anders Lindquist visar också några förmörkelsebilder. Sist lite astronomi i Inkas värld från Cuscu och Machu Picchu. .
————————–
OBS Stopptid för föredragen är kl 18.30!

==================================================================

Kl 19.00 MIDDAG UTE. Preliminär planering är middag på Kvarnen i Grönhögen, som nyöppnat efter omfattande renovering, hör vi.
==============================

* Sö 15.8: Hemresedag, städning av lokalen på förmiddagen av dig som vill göra en insats.

===============================
Du som redan är aktiv amatörastronom får ut mest av mötet, SAAF-medlemmar går in gratis, och gäster utifrån betalar 100 kronor. Tänk på att nivån är avancerad. Du som är nybörjare och är osäker på hur ett teleskop fungerar eller inte hittar runt på stjärnhimlen, är förstås också välkommen, men vi har ont om funktionärer och svårt att hinna dra den här historien från början så det allra bästa kan vara att först gå med i en lokal astronomiklubb på din hemort och lära dig grunderna där.

GAF FIRAR TIO ÅR

Den var den 1 april 2000 i Grönhögen som GAF, Grönhögens Astronomiska Förening bildades, och vi firar alltså jubileum i år. Bland annat sker det genom en extra stor och tung födelsedagspresent som ordföranden fått levererad nämligen ett Kendrick Stargate observationstält.

Vi sätter upp och visar denna nyhet, som GAF-medlemmar kommer att kunna låna tillsammans med teleskop för egna utflykter med övernattning, vår, sommar och höst.

Föreningen har drygt 30 medlemmar i regionen och cirkulerar ett par låneinstrument, två teleskop och inom kort också en större fältkikare. Vi håller kontakt med hjälp av hemsidan på internet och medlemmar får då och då tips om senaste astronomiskt nytt för att ut och studera på stjärnhimlen.

Leave a Reply