Sagittarius 2012

Sagittarius 2012: Onsdag kväll, tjuvstart

Sagittarius 2012 - Tjuvstartskvällen - Uppklarning och många deltagare

Hur blir vädret? Det är naturligtvis en avgörande fråga inför en Sagittarius-träff på södra Öland, fast i år var jag lugnare. Högtryck rådde och Claes Martinsson, Seoul/Kalmar hade förspanat och tillbringat ett par fantastiska kvällar ute på Stora alvaret i närheten av Resmo med att astrofotografera med strålande resultat. Frågan var därför mer om det skulle gå med detta högtryck som med många andra och att det blir disigare och sämre förhållanden ju längre dagarna lider? Så blev det inte. Det fanns rörelser i lufthavet inför ett sakta omslag till ostadigare väder och höga slingor av molnstråk dröjde kvar länge. Tjuvstartskvällens skymning började med klarna upp från väster samtidigt som solen var på väg ner och de första gästerna anlände till Eketorps Borg, och kvällen skulle visa sig bli den allra bästa av de två bra som årets träff hade. Jag gav upp vid 23.30 efter att ha varit igång länge som arrangör, men många deltagare var kvar till soluppgången.

Sagittarius 2012 - Tjuvstartskvällen - Uppklarning och många deltagare. För att vara första kvällen deltog ovanligt många, här syns ett par och teleskopen monterades ihop och ställdes upp. Träffen arrangerades av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening och i samarbete med Kalmar Läns Museum, som driver Eketorps borg på uppdrag åt Riksantikvarieämbetet.
Sagittarius 2012 - Tjuvstartskvällen. Solnedgång över alvaret vid Eketorp, och amatörastronomerna tänker minst av allt på att gå och lägga sig

Det är nu bokat för Sagittarius 2013 i Folkets Hus i Södra Möckleby torsdag den 15:e, fredag den 16:e och lördag den 17:e augusti nästa år. Tjuvstartskväll blir det som vanligt på onsdagen den 14:e, men städdagen söndag har inte längre någon bokad lokal eftersom det visat sig att vi klarar av städningen effektivt på lördagsnatten. Liksom i år observerar vi 2013 från Eketorps borgs parkering.

FLER BILDER:

Sagittarius 12. Ett flertal instrument ställdes upp, och just det här är ordförandens eget med en Celestron 9.25 tum på en NEQ6 synta montering. Den var utlånad till Claes Martinsson som på ett stag monterat den stora tuben och en mindre guidetub samt en 200mm telelins.
Sagittarius 12. Två av fyra möjliga kvällar blev två bra mot endast en under träffen 2011
Sagittarius 12. Anders Wettergren och Birgitta Carlin. Skymningen är långt framskriden och Anders stora Dobsonteleskop är uppsatt.
Sagittarius 12. Nils-Olof Carlin och Anders Wettergren samt en trotjänare
Sagittarius 12
Sagittarius 12. Klas Reimers, Nils-Olof och Birgitta Carlin
Sagittarius 12. Sten-Arne Eriksson håller på och monterar sin 15 tums binocular Dobson
Sagittarius 12. Snart är det dags. De första deltagarna att anlända på tjuvstartskvällen var och Jan Olsson och Rose-Mare och Christer Johnsson
Sagittarius 12. En 15-tums binocular Dobson börjar sakta att ta form, Curt Olsson och Claes Martinsson
Sagittarius 12, Sten Arne Eriksson monterar
Sagittarius 12, I fjol dök aldrig Curt Olsson från stockholm upp på grund av de usla väderutsikterna (bara en natt blev ju fin), men i år deltog han, och packar här upp delarna till grunden till sin 15 tums Binocular dobson.
Sagittarius 12. Nyanlända. Skymning pågår och det ser lovande ut denna onsdagskväll.
Sagittarius 12. Skymning pågår på onsdagskvällen och en uppklarning från väster drar sakta undan höga slöjmoln
Sagittarius 12. Curt Olsson visar grunden till 15 tums Dobson Bonuculars, och de ingående delarna har han hittat lite varstans och som magi så har de de rätta måtten, berättar han.

 

Fredag kväll:

Sagittarius 12, sent på fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats
Sagittarius 12,sent på fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats
Sagittarius 12, fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats
Sagittarius 12,sent på fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats. Exponeringen överdriver ljusreflektionen i dimmolnen, men sant är att från Eketorps sett så är det lågt i nordväst från orter som Södra Möckleby som en viss ljusförorening kan anas.
Sagittarius 12, fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats. På fredagskvällen var vädret växlande. Här har en del dimmoln dragit in i norr, men som så ofta sker över södra Öland så är vädret mycket skiftande och i nästa stund inträffade en mycket bra period igen. Det blev bättre och bättre framåt morgonen, rapporterade observatörer som höll ut till soluppgången, och de observerade också Jupiter i öster och Mars.
Sagittarius 12, fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats. Till höger ses ordförandens till Claes Martinssons utlånade Celestron 9.25 tum på en NEQ6-montering.
Sagittarius 12, fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats. Per Börjesson från Linköping hade åter med sin trotjänare, en 18 tums NGC med drivning och uppställningen använder split ring.
Sagittarius 12, fredag kväll 17.8 Eketorp borgs p-plats. Curt Olsson hade mycket pyssel med att montera ihop och kallibrera 15 tums Binokular dobson på onsdagskvällen, men på fredagskvällen gick det snabbare eftersom allt inte hade behövt brytas ner i sina minsta delar.
En stor Williams-refraktor på Celestron CGE Pro stativ ägd av Håkan Barregård, Malmö
En stor Williams.refraktor på Celestron CGE Pro-montering,ägd av Håkan Barregård, Malmö
En stor Williams.refraktor på Celestron CGE Pro-montering ägd Håkan Barregård, Malmö, som delade ut både plus och minus: "Mycket bra pekning, inom 10 bågminuter från ena delen av himlen till den andra, men stor, tung och otymplig montering att hantera. Du får de långa vreden som sticker ut i ansiktet när du ska lyfta på den", sammanfattade han.
Det var första gången som undertecknad såg denna montering i verkliga livet. En stor Williams.refraktor på Celestron CGE Pro-montering ägd Håkan Barregård, Malmö, som delade ut både plus och minus: "Mycket bra pekning, inom 10 bågminuter från ena delen av himlen till den andra, men stor, tung och otymplig montering att hantera. Du får de långa vreden som sticker ut i ansiktet när du ska lyfta på den", sammanfattade han.
En stor Williams.refraktor på Celestron CGE Pro-montering, ägd av Håkan Barregård, Malmö

 

 

Lördag: Grillfest hos Chris Allen i Färjestaden med observatorievisning

Det är lördag eftermiddag och grillfest hos Chris Allen i Färjestaden, dags att tända på
Det är lördag eftermiddag och grillfest hos Chris Allen i Färjestaden, dags att tända på
Det är lördag eftermiddag och grillfest och dags att tända på
Det är lördag eftermiddag och grillfest och dags att tända på
Det är lördag eftermiddag och grillfest och dags att tända på, och knytkalasets värd håller ordning på gästerna
Det är lördag eftermiddag och grillfest och dags att tända på
Gäster från när och fjärran
Gäster från när och fjärran
Gäster från när och fjärran
Gäster från när och fjärran och värden bjuder på tillbehör
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad
Gäster från när och fjärran, snart dags att packa
Gäster från när och fjärran
Gäster från när och fjärran, och det är trivsam stämning. Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad
Natten var kanonfin och lördagskvällen ser usel ut så stämningen är avslappad och folk hittar också in i observatoriet

 

 

Leave a Reply